Meruňkovou marmeládu si namažete na palačinky nebo na rozpékané pečivo

Pochutnejte si na palačinkách

Palačinky bez marmelády, jaksi uznáte, že to nebude ono. Meruňková marmeláda je na palačinkách skvělá, a stejně tak jahodová, rybízová nebo z muchovníku. Můžete ji kombinovat s jogurtem nebo zakysanou smetanou a dosladit medem anebo nesladit vůbec. Kvalitní marmelády bývají oslazené tak akorát, maximálně třtinovým cukrem, anebo jsou ponechány pouze v přirozené sladkosti samotného ovoce.

zralé meruňky

Marmeláda je vhodná na chléb, na rozpečené housky či rohlíky nebo na toasty, do obilných kaší, do pudinku a zmrzlinových pohárů a v naší české kuchyni by tím pádem neměla chybět.

Pozor však na zdroj, odkud tyto výrobky pochází, některé marmelády jsou doslazované bílým rafinovaným cukrem a jsou natolik přeslazené, že to vůbec neodpovídá zásadám zdravé výživy. Vybírejte tedy od výrobců spíše lokálních, z České republiky, například od rodinných farem, kde se své práci věnují s láskou, a kde si uvědomují, jak důležitá je kvalita produktů, oslovení a zájem zákazníka. Čím větší „továrna“ na potraviny, tím větší pravděpodobnost, že se tu setkáte s nějakým problémem, např. s ovocem a zeleninou ošetřovanou pesticidy a pěstovanou na umělých hnojivech.

natrhané meruňky

Víte, co obsahují meruňky?

Vyhovuje-li vám chuťově meruňková marmeláda, máte velké štěstí, protože meruňky jsou velmi zdravé a výživné ovoce s vysokým obsahem hořčíku, železa a mědi. Tyto tři prvky spolu navzájem korespondují a jsou potřebné v těsném sepětí k jejich vstřebávání v organismu. Potřebujeme je pro imunitní systém, mozek a nervovou soustavu, zdravé cévy, správné trávení, detoxikaci a také pro krvetvorbu.

Meruňky v BIO kvalitě vám dodají značné množství těchto kovových minerálů v organické formě, tedy velmi dobře využitelné, a ještě si na meruňkách pochutnáte, a to buď na syrových, anebo zpracovaných právě do podoby domácí marmelády.